Arta Murala

Vechii greci foloseau pentru arta termenul de “techne”, insemnand mestesug. In Grecia antica arta era considerata un ansamblu de procedee practice, bine definite care aplicate corect duceau la rezultate optime. Dar nu numai priceperea si indemanarea, mestesugul erau necesare, ci si ceea ce numim astazi vocatie si talent. Opera de arta era deci, un obiect realizat de o persoana inspirata dar si cu un generator de spectacol, o adevarata minune in ochii privitorului. Stand sub semnul perfectiunii, artei i-a fost atribuita de catre filosofi forta educativa si modelatoare asupra oamenilor.

Arta monumentala este destinata a decora edificii de arhitectura, in interior sau exterior, si se desfasoara pe suprafete de mari dimensiuni. Ea poate ocupa suprafete plane verticale(pereti), orizontale(plafoane, pavimente) sau bolti, arce, etc.

Pictura murala(mura = zid in italiana) are doaua laturi: pictura decorativa si pictura monumentala. In timp ce pictura decorativa serveste numai la infrumusetare, avand rol de ornament, pictura monumentala pe langa scopul decorativ, contribuie la punearea in valoare a arhitecturii sau corecteaza anumite defecte. Ea a fost de-a lungul secolelor purtatoarea unei idei politice sau teologice.

IMG_0337
IMG_0336
IMG_0335