Grafica

DSCN1380
3 Tudorache Andrada cl a X a
krkljus ana

O ramura bine definita in cadrul activitatii artistice plastic o reprezinta grafica. Cuvantul provine din limba greaca , de la “graphein”si inseamna a scrie. In franceza “graphique”inseamna arta liniei.

Deci grafica este denumirea generic sub care sunt reunite mai multe tehnici, al caror mijloc principal de expresie este linia. Pe parcursul evolutiei ea isi creaza diferite cai spre pictura: pe de-o parte prin includerea culorii care ramane secundara sau prin realizarea unor efecte de nuanta.

Din punct de vedere al tehnicilor folosite , se considera grafica: desenul in creion, carbine, penita, tus, sanghina, desenul colorat(cu creioane sau acarela)laviul, toate genurile de gravura.

Din punct de vedere al continutului , urmarind domeniile de care se ocupa , se poate face urmatoarea clasificare:

  • Grafica de sevalet –ce reprezinta piese unice ,lucrari de sine statatoare, unicate ce pot fi reproduse dar nu multiplicate.
  • Grafica de carte – ce se ocupa de ilustratie, coperta , revista.
  • Grafica publicitara – ce se ocupa de afis, reclama.
  • Gravura – sau arta multiplicarii
  • Caricatura
  • Banda desenata
poza din atelier XIIB
IMG_0587
DSCN1382

In cadrul Colegiului de Arte “Regina Maria “ din Constanta instruirea elevilor la specialitatea grafica este realizata de profesorii graficieni cu gradul didactic I si cu o experienta in domeniul educatiei artistice plastice de peste 30 de ani. Elevii au beneficiat de bogate cunostinte si o pregatire temeinica ce s-a concretizat prin obtinerea de numeroase premii la nivel national si international, prin reusita la examenele de admitere pentru facultate si prin acceptarea lor la facultati de specialitate in strainatate .