Colegiul Naţional de Arte ”Regina Maria” a ocupat, de-a lungul anilor, un loc important în spațiul cultural constănțean, fiind o instituție unică în Dobrogea. Absolvenţii săi, după terminarea studiilor superioare, au devenit specialişti în instituţii de cultură, membri ai orchestrelor din ţară sau străinătate, cadre didactice.
Colegiul oferă un învăţământ pluridisciplinar: practică artistică şi cultură generală. A iniţia, a dezvolta sau a forma viitori profesionişti este calitatea primordială a acestui gen de învăţământ. Oferta educaţională cuprinde o paletă variată de domenii: arhitectură, design, pictură, grafică, coregrafie, muzică etc.
Elevii instituției noastre au îmbogățit palmaresul școlii cu numeroase premii obținute la concursuri și olimpiade, la nivel național, dar și internațional. Rezultatele sunt remarcabile atât la competițiile de specialitate, cât și la cele de cultură generală. La coregrafie, de exemplu, ne clasăm printre primele locuri în Europa, această poziție fruntașă fiind obținută prin muncă, efort continuu, dar și pasiune. Diana Georgia Ionescu, elevă a Colegiului Național de Arte ”Regina Maria”, și un fost elev, Adrian Bogdan Cosmin, au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în semifinala europeană a competiţiei Youth American Grand Prix de la Bruxelles, derulată în decembrie 2013. În domeniul artelor plastice, foarte mulți elevi sunt cooptați de universități de top din lume. Sonia Coman, absolventă a colegiului nostru, a fost aleasă cel mai bun student român din străinătate în anul 2013, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Sonia Coman a absolvit studiile de licență la Harvard University și este, în prezent, doctorand si asistent universitar la Columbia University din SUA.
Pentru că instituția noastră oferă suportul necesar tinerilor artiști, sprijinindu-i în orientarea profesională, a fost implementat Proiectul european Leonardo da Vinci „Artişti şi designeri în industria IT”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul LifeLong Learning. Elevii vor participa la un stagiu de pregătire profesională care va avea loc în Granada, Spania, pe domeniul designului grafic şi al graficii publicitare, având şansa de a lucra la standarde europene în cadrul firmelor partenere DessarolloWeb Granada, DSI Spain SI şi MEP Europrojects Granada. Vor explora modul în care funcţionează o firma europeană de producţie media şi design, îşi vor dezvolta cunoştinţele generale despre ce înseamnă o afacere europeană şi competenţele antreprenoriale.
Colegiul Național de Arte ”Regina Maria”, în efortul de aderare și sincronizare cu modelul european, încearcă să-și centreze toate activitățile pe elev, să îl formeze în calitate de cetățean al Europei. Deși suntem o instituție vocațională, elevii noștri sunt preocupați și de activități din alte domenii, ceea ce ne determină să încurajăm și activitățile extracurriculare. În acest sens, în anul 2009, am participat la Proiectul Internațional ”CO2nnect Romania”, proiect finanțat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European. Colegiul nostru a ocupat locul II în lume, primind și o scrisoare de felicitare de la organizatori pentru implicarea în proiect și pentru modul în care s-au derulat activitățile care au vizat protejarea mediului. Elevii s-au remarcat chiar prin construirea unui vehicul ecologic, ”taxi-bike”, realizat din două biciclete, în ideea de a-i încuraja pe colegii lor să folosească mijloace de transport care să nu dăuneze mediului.
O altă competiție la care ne-am făcut remarcați a fost cea inițiată de compania Enel. În cadrul competiţiei ”Play Energy”, la faza regională au fost obținute premiul I și premiul al III-lea la secțiunea liceu, iar la categoria gimnaziu, premiul al III-lea. Calificați la etapa națională, elevii colegiului au reușit să obțină premiul II, atât la liceu, cât și la gimnaziu. Proiectele lor au fost apreciate, ideile elevilor fiind îndrăznețe, și, mai ales, răsplătite pe măsură. Pe lângă premiile oferite concurenților, școala a primit o recompensă financiară utilă pentru îmbunătățirea condițiilor și creșterea calității în actul educațional. De asemenea, participarea la proiectul ”Țara lui Andrei” a adus un alt beneficiu școlii, elevii clasându-se pe locul al doilea. Premiul a constat într-un sistem multimedia oferit colegiului și o tabără dăruită copiilor.
Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” rămâne una dintre școlile de referință din România, implicându-se în viața culturală atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional. Elevii sunt îndrumați atent, sunt susținuți în toate demersurile lor, în consens cu crezul Reginei Maria, al cărei nume îl purtăm: „orice atinge perfecţiunea deplină te umple cu un sentiment de pace şi de o adevărată mulţumire …”