Ceramica

Diversitatea creatiilor in domeniul ceramicii precum si cantitatea extrem de mare existenta se regaseste in toate zonele geografice ale planetei si la toate comunitatile umane (prezente si trecute). Aceasta realitate demonstreaza rapiditatea cu care pamantul – lutul a fost descoperit si investit cu calitatea de materie prima aflata la indemana orcui, fiind abordat cu metode de lucru simple, primare, in interiorul carora ratiunea umana a clasificat cu usurinta etapele elaborarii.

Experienta continua legato pur si simplu de utilitatea si necesitatea obiectelor pe care mans le invents prin modelare a stabilit din start cele cateva directii ale acestei ante a focului care, scum ca si in urma cu zece mii de ani inaintea erei noastre au ramas aceleasi!

Ofaria a avut in trecut un loc de cinste. Ea era folosita atat la masa saracului cat si a bogatutui si a domnit singura, fara riv alele ei de azi, portelanut si fierul smaltuit.Cerarnica, infatiseaza la toate popoarele o manifestatie artistica si culturala de cea mai mare insernnatate.

Ceramica sau arta de a executa obiecte din lut ars, a lost una dintre cele mai timpurrii forme de mestesug artistic. Termenii de olar sau ceramist sunt folositi pentru a descrie o persoana care lucreaza cu argila arsa. Ceramistii de astazi pot utiliza vechile metode de prefucrare cu mana a argilei si de ardere la foc deschis sau pot folosi o roata a olarului actionata electric si cuptoare cu gaz precum si diverse combinatii ate acestor tehnici pentru a obtine efectele dorite. Artisti ca Robert Arneson si Peter Youlkos au trecut de granitele mestesugului artistic, patrunzand in dorneniul artefor frumoase prin ceramica lor figurativa, respectiv abstracta.

SAM_7091
SAM_7088
SAM_7082
SAM_7077